Tuesday, June 5, 2007

Rabarber- och jordgubbsconsommé

"Mamma, jag vill laga rabarbersoppa" sa treåringen efter att ha gått loss på rabarberståndet. "Kan vi väl göra" sa jag, och letade raskt upp ett recept som lät smarrigt. Receptet kommer ifrån boken "Rabarber" av Ingar Nilsson, där serveras den till pannacotta. Vi åt den till vaniljglass och jag minskade ned receptet till en tredjedel av ursprungsmängden, både och gick alldeles utmärkt!
Rabarber- och jordgubbsconsommé, 10 portioner
1 kg rabarber
1 kg jordgubbar
2,5 dl socker
1 dl pressad citron
1 dl sött dessertvin, typ Sauternes
Dela rabarbern i mindre bitar. Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Sjud blandningen på svag värme ca en timme. Låt rinna av ordentligt i silduk eller tätmaskig sil (fast ta tillvara vätskan som rinner ned, det är den som är consommén :)). Bärmoset kan du spara och äta i filen eller hitta på något annat roligt med.

No comments: