Monday, July 9, 2007

Gyoza

Man måste nog öva lite innan den här maten blir snygg, men god blev den redan på första försöket. Gyoza, pirogliknande degknyten från Japan, tar ett tag att laga och är lite knåpigt, men degen var lätt att göra själv och dessutom enkel att hantera. Återigen ett recept från Marcus Samuelssons Street Food. Till 4 portioner behövs
4,5 dl mjöl
1 tsk salt
ca 2 dl ljummet vatten
200 g blandfärs
salt
2 tsk soja
2 vitlöksklyftor, hackade
1 tsk chilisås
1 tsk senap
2 msk olivolja
1 1/4 dl vatten
3 msk soja
2 finskurna vårlökar

Blanda ihop mjöl och salt till degen. Gör en grop i mjölet och häll i vattnet i omgångar. Arbeta in vattnet för hand till en smidig deg. Rulla in den i en fuktig kökshandduk och låt vila i 45 minuter i rumstemperatur.
Blanda färsen, salt, soja, vitlök, chilisås och senap i en bunke. Bryn färsen under omrörning i en stekpanna i 3-4 minuter. Låt den svalna.
Skär degen i 2 cm stora bitar, forma till små bollar som du kavlar ut till en rund botten. Lägg 1/2 msk köttfärsblandning på degen och vik ihop. Tryck ihop kanterna ordentligt med en gaffel doppad i lite vatten.
Stek degknyterna i olivolja i stekpanna på hög värme under lock. Vänd dem efter 2 minuter och tillsätt vatten. Låt småputtra i 4 minuter, tillsätt sen soja och lök.

För att inte få olivolja skvätt över hela köket använde jag två stekkärl, först stekte jag gyozan i en stekpanna i olivoljan och sen la jag över den i en kastrull innan jag hällde på vattnet. Det gick bra, fast de fastnade lite i botten så man får se upp med det.

Servera som de är, som förrätt kanske, eller med nudlar.

1 comment:

Gyozaälskare said...

Nu är ju det här ett ganska gammalt inlägg.. Men om det är fler än jag som hamnar här för att de blir sugna på gyoza så har jag ett tips.

Äkta gyoza ska INTE stekas på båda sidorna. De blir mycket krispigare och finare om ni gör så här:

Stek den platta sidan på gyozan i olja tills den blir brun och frasig. Tillsätt sedan vattnet och sätt på lock (en wokpanna är lysande) och ta inte bort gyozorna från värmen förrän vattnet har ångat bort fullständigt. Annars kommer den krispiga ytan försvinna. Om de inte är krispiga längre är de bara att låta dem steka på lite extra efter att vattnet har ångat bort.

Blanda sedan soya och risvinäger och doppa gyozan i det.

Så gör man i japan ;)