Tuesday, October 7, 2008

Myror klättrar i träd

Namnet är tydligen ett uttryck för kinesisk humor.

För 4 personer som förrätt.
75 g cellofannudlar
175 g fläskkött, mört (ev. färs)
4 msk jordnöts- eller majsolja
3 vitlöksklyftor, finhackade
3-4 salladslökar, skurna diagonalt i långa skivor, vita och gröna skivor för sig.
1-1,5 msk stark sojabönpasta eller chilipepparsås
2 tsk Shaoxing-vin eller halvtorr sherry
2,5 dl klar buljong
salt
mörk eller ljus sojasås för kryddning

Marinad:
1/2 tsk salt
1 msk mörk sojasås
mald svartpeppar
1 tsk Shaoxing-vin eller halvtorr sherry
1/2 tsk potatismjöl
1 msk vatten
2 tsk sesamolja

Lägg nudlarna i en stor skål och häll över 1 liter kokande vatten. Låt dem ligga under lock i minst 20 minuter. Finhacka eller mal fläskköttet (eller använd färs). Gör i ordning marinaden: Tillsätt saltet, sojan, peppar, vin, potatismjöl och vatten till färsen. Rör kraftigt i samma riktning i 1-2 minuter så att färsen får rätt konsistens. Låt marinera i en kvart. Blanda sen i sesamoljan.
Häll av vattnet från nudlarna och klipp dem kortare så att de är lättare att handskas med.
Hetta upp en wok på hög värme tills den börjar ryka. Häll i olja och fördela den över pannan, lägg i vitlök och sen det vita av salladslöken. När det fräser, häll i sojabönpastan eller chilipepparsåsen och rör om. Vänd ner fläskköttet och blanda i cirka 1 minuter och mosa eventuella klumpar samtidigt. Var noga med att skrapa bottnen på pannan så att det inte bränns vid. Häll i vinet efter pannans insida och fortsätt att röra och mosa ev klumpar.
När fräsandet slutat, häll i nudlarna, rör om, häll i buljongen och låt den koka upp. Salta och soja efter smak, sänk värmen och fortsätt att koka under lock i cirka 5 minuter.
Ta av locket, det mesta av buljongen ska nu ha sugits upp, tillsätt det gröna av salladslöken. Lägg upp på ett varmt serveringsfat. Lägg färsen ovanpå nudlarna och servera rätten mycket varm.

No comments: